2007.02.10. Vendégek

A tegnapi ügyelet után, és a holnapi ügyelet előtt, ma vendégeink jöttek. Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet, Esterházy Péter, és felesége Gitta asszony, Varga Mátyás bencés szerzetes-költő. Régóta tervezték, hogy eljönnek Győrbe, megnézni közösen a festmény-gyűjteményemet. Eredetileg Dés Lászlóékkal együtt, ők azonban hosszú  utazásuk miatt elhalasztották. Az ilyen  napokat nagyon szeretem. Nem a vendégül látottak ország-világ előtt híres neve miatt, hanem a jó beszélgetésekért. Sziporkázó  poénok, nagy evészet.
A legnagyobb sikert osztrák származású nagymamám eredeti receptje aratta:   Berlini grízpuding. Szerintem is fantasztikus!
Kérésre le is írom most:
1liter tejbe fél rúd vaníliát, 10 dkg cukrot felteszünk forrni. Ha forr, 15 dkg búzadarát állandó keverés mellett belefőzünk,  amikor üveges  akkor 4 lap / vagy por/ vízben feloldott zselatint adunk hozzá, ezzel még egy picit forraljuk/1 perc/. 1 zacskó mazsolát öntünk bele, és  5 tojás fehérjét 10 dkg cukorral felverve még melegen óvatosan  hozzákeverjük. Hideg vízzel kiöblített formába tesszük, és kihűlés után tálra borítjuk. A krém:
Az előző 5 tojás sárgáját 11 dkg porcukorral,1 cs. vaníliás cukorral, 3 e.k. kakaóval jól kikeverünk. Óvatosan két kiskanál rumot teszünk hozzá.  2 pohár tejszínt (lehet ebben az ótvaros világban még poharas tejszínt kapni?! Már 2 éve nem láttam, csak tartósítottat!!) kemény habbá felverünk, a kakaós masszával összekeverjük, és a puding köré öntjük.
Volt még előtte marhahúsleves, tafelspitz, különböző mustárokkal, tormával, zöldségekkel, és kissé szokatlan menürendben, de kínai chop-suey, fő fűszereivel, a szecsuáni borssal, korianderrel, gyömbérrel.


   

    

 

   

Azért van annak egy kellemetlen hozadéka, ha az ember nagyon művelt és okos vendégeket fogad. Rájön, hogy ő maga mennyire nem az....